Главная
Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2020, № 1-2, с. 3-7.
DOI: 10.15222/TKEA2020.1-2.03
УДК 621.317-761-029.6.083.92-181-4
Особливості модернізації частотоміра UA Ч3-101
(російською мовою)
Криваль І. І., Скрипнюк А. І., Рудковський А. В., Проценко В. А., Присяжнюк О. А.

Україна, м. Київ, ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова.

Свого часу в ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова був розроблений і серійно випускався широкодіапазонний НВЧ-частотомір 8-міліметрового діапазону довжини хвилі UA Ч3-101. Однак з часом прилад з ряду причин морально застарів, і постало питання необхідності його заміни. Оскільки вартість наявних на ринку зарубіжних моделей частотомірів з аналогічними параметрами є досить великою, були розглянуті можливості підприємства у вирішенні цього питання. Аналіз показав, що розробка нового аналогічного частотоміру також обійдеться досить дорого, а ось модернізація наявного — набагато дешевше, оскільки на підприємстві є вся інфраструктура для серійного випуску модернізованого частотоміра.
У статті описані технічні рішення по заміні трудомістких НВЧ-вузлів частотоміра UA Ч3-101, як от вхідні НВЧ-перетворювачі в мікросмужкових і хвилеводному виконанні, а також оптимізація алгоритму процесу вимірювання частоти вхідного сигналу, що дозволило провести модернізацію приладу відповідно до висунутих вимог.
Використання в модернізованому частотомірі UA Ч3-101А розробленого широкосмугового малогабаритного перетворювача частоти дозволило максимально спростити схему та сам процес вимірювання частоти, використовувати тільки один вхідний НВЧ-перетворювач, значно зменшити масогабаритні показники приладу, відмовитися від трудомістких і дорогих хвилеводних вузлів приладу, в два рази збільшити чутливість модернізованого частотоміра.
Запропоноване технічне рішення дозволило спростити процес виробництва частотоміра, зробити прилад більш зручним в експлуатації. Крім того, за рахунок оптимізації схемних і конструкторських рішень в модернізованому частотомірі вдалося поєднати на одній платі лічильник і формувач стробу, блок опорних частот поєднати з перестроюваним генератором 100 МГц, відмовитися від комутатора, що дозволило зменшити енергоспоживання і підвищити надійність приладу.

Ключові слова: частотомір, перетворювач частоти, модернізація, міліметровий діапазон довжини хвилі.

Дата подання рукопису 12.02 2020
Використані джерела
  1. Pendulum Instruments. https://pendulum-instruments.com/products/frequency-counters-analyzers/cnt-90xl-microwave-frequency-counter-analyzer
  2. Криваль И.И., Скрипнюк А.И., Проценко В.А., Марьенко А.В. Малогабаритные цифровые частотомеры сверхвысокочастотного диапазона. Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2009, № 5, с. 54–57.
  3. Криваль И.И., Скрипнюк А.И., Проценко В.А., Марьенко А.В. Выбор оптимальных параметров некоторых узлов частотомеров СВЧ-диапазона. Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2011, № 3, с. 10–13.