Главная
Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2019, № 5-6, с. 16-24.
DOI: 10.15222/TKEA2019.5-6.16
УДК 621.3
Врахування взаємного впливу окремих мікросмужкових елементів на параметри антенних решіток
(англійською мовою)
Rao K. Prahlada1, Vani R. M.2, Hunagund P. V.1

India, Gulbarga University, 1Department of PG Studies and Research in Applied Electronics; 2University Science Instrumentation Centre.

Роботу присвячено дослідженню можливості підвищення ефективності мікросмужкових антенних решіток, які розраховані на роботу у вузькій смузі частот. Для вирішення цієї проблеми пропонується використовувати структури, які утворюють активні електромагнітні зони (АЕЗ) в площині мікросмужкової антенної решітки. Ці зони можуть сприяти поширенню або придушенню електромагнітних хвиль, що призводить до мінімізації впливу поверхневих хвиль, зменшенню взаємного впливу між елементами антенних решіток, а також суттєвому зниженню рівня задньої пелюстки діаграми спрямованості антени.
У статті продемонстровано зменшення, порівняно зі звичайним антенним масивом, взаємного впливу чотирьох елементів базового фрагмента мікросмужкової антени, екрануюча (заземлена) поверхня якої містить АЕЗ-структури І-подібної форми щілинного типу. Епоксидне скло FR-4 застосовано як діелектричну підкладинку.
Для проектування та моделювання антен використане спеціалізоване програмне забезпечення Mentor Graphics IE3D, а виміряні експериментальні результати отримано за допомогою векторного аналізатора електричних кіл.
Результати досліджень показали, що порівняно зі звичайною запропонована антена демонструє вищу ефективність в умовах багатодіапазонного резонансу. Вона резонує на чотирьох частотах, а її віртуальний розмір менший на 78,48%. Антена характеризується діаграмою спрямованості у потрібному напрямку, яка забезпечує кращі характеристики випромінювання. Необхідно відмітити компактність даної антенної решітки. Також слід зазначити, що у модифікованій мікросмужковій антенній решітці значно зменшується взаємний вплив елементів, збільшується рівень бажаного сигналу та зменшується рівень небажаного сигналу на частоті 5,53 ГГц, тому така антенна решітка підходить для застосування у С-діапазоні мікрохвильового спектра.

Ключові слова: діелектрична підкладинка, структура з активною електромагнітною зоною, мікросмужкова антенна решітка, взаємний вплив, резонансна частота.

Дата подання рукопису 27.10 2019