Главная

http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.3-4.10

УДК 621.396:004.3

Зменшення шумів і завад шляхом раціонального вибору електронних компонентів в каналах з зосередженими параметрами при високошвидкісній обробці даних

Тининика О. М.
(російською мовою)

Ключові слова: дискретно-аналоговий канал, електронне конструювання, завади, компоненти, друковані плати.

При проектуванні більшості радіоелектронних систем основна увага приділяється розробці власне виробів, а питання задоволення вимоги захисту від завад зазвичай відходять на другий план, що й викликало необхідність в появі даної роботи. Статтю присвячено методам і правилам електронного конструювання радіоелектронних засобів, що забезпечують зниження шумів і перешкод. Надано практичні рекомендації щодо вибору компонентів, монтажу кабелів і з'єднувачів, конструювання друкованих вузлів і фільтрації завад. Актуальність цих завдань обумовлена декількома основними причинами, такими як підвищення швидкодії напівпровідникових приладів і електронних схем в цілому, зменшення амплітуд робочих сигналів цифрових пристроїв, зростання впливу міжз’єднань і компонування вузлів на стійкість і швидкодію електронних пристроїв і систем, трудомісткість і великі матеріальні і часові витрати на пошук і усунення причин низької завадостійкості електронних пристроїв.
З ростом швидкодії і щільності компонування елементів забезпечення завадостійкості електромагнітної взаємодії між різними пристроями і системами стає найважливішим завданням конструювання радіоелектронних систем в цілому. В процесі конструкторської реалізації будь-якої електронної схеми неминуче вносяться додаткові паразитні параметри резистивного, індуктивного і ємнісного характеру, які можуть в неприпустимих межах погіршити швидкодію і завадостійкість в реальній конструкції, навіть призвести до повної втрати працездатності. Особливо великий вплив конструкція і монтаж мають на роботу надшвидкісних (високочастотних) схем і пристроїв — в таких випадках системна швидкодія, завадостійкість та електромагнітна сумісність стають основними критеріями якості електронної конструкції.

Україна, Одеський національний політехнічний університет.

Опис статті для цитування: Тыныныка А. Н. Уменьшение шумов и помех путем рационального выбора электронных компонентов в каналах с сосредоточенными параметрами при высокоскоростной обработке данных. Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2019, № 3-4, с. 10—18. http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.3-4.10.

Cite the article as:: Tynynyka A. N. Reduction of noise and interference by rational selection of electronic components in channels with lumped parameters at high speed data processing Tekhnologiya i Konstruirovanie v Elektronnoi Apparature, 2019, no. 3-4, pp. 10-18. http://dx.doi.org/10.15222/ TKEA2019.3-4.10.

Зберегти повну версію статті