Главная

http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.1-2.20

УДК 621.374.4:621.372.832

Мікросмужкові подвоювачі НВЧ з нетрадиційною реалізацією

Глушеченко Е. М.
(російською мовою)

Ключові слова: помножувач, НВЧ, мікросмужкова лінія, спектр частот, нелінійний елемент, біжуча хвиля, спрямований фільтр, кільцевий резонатор.

Помножувачі частоти застосовуються в радіоелектронних пристроях для формування спектрально чистих синусоїдальних сигналів в діапазоні частот від одиниць до десятків ГГц. Вони реалізуються шляхом множення частоти високостабільних, але більш низькочастотних пристроїв з наступним виділенням необхідних гармонік зі спектра частот отриманого НВЧ-діапазону. При цьому виділені після множення (задані) частоти мають істотно більш високі енергетичні, спектральні та діапазонні характеристики, що дозволяє використовувати їх як гетеродини та синтезатори в приймально-передавальних системах.
У даній роботі теоретично обгрунтовано і практично продемонстровано можливість нетрадиційної, що не вимагає застосування активних напівпровідникових елементів, реалізації мікросмужкового помножувача НВЧ-діапазону на базі спрямованого фільтра біжучої хвилі. Розглянуто відомі схемно-технологічні принципи створення мікросмужкових НВЧ-помножувачів. Проведено аналіз особливостей, проблем та недоліків, що виникають під час їхньої реалізації. Сформовано перелік обов’язкових умов реалізації НВЧ-помножувачів. Продемонстровано, що особливості функціонування мікросмужкового спрямованого фільтра біжучої хвилі та балансних НВЧ-помножувачів ідентичні. На прикладі модифікації структурної схеми спрямованого фільтра у структурну схему подвоювача частоти підтверджено можливість створення пасивного НВЧ-подвоювача за рахунок виділення заданої частоти із спектра кільцевого резонатора.

Україна, м. Київ, НВП «Сатурн».

Опис статті для цитування: Глушеченко Э. Н. Микрополосковые удвоители СВЧ с нетрадиционной реализацией. Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2019, № 1–2, с. 20—26. http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.1-2.20.

Cite the article as:: Glushechenko E. N. Microstrip double microwave with non-traditional implementation. Tekhnologiya i Konstruirovanie v Elektronnoi Apparature, 2019, no. 1–2, pp. 20-26. http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.1-2.20.

Зберегти повну версію статті