Главная

http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.1-2.10

УДК 621396:004.3

Конструкторські методи зменшення шумів і завад у каналах із зосередженими параметрами при високошвидкісній обробці даних

Тининика О. М.
(російською мовою)

Ключові слова: дискретно-аналоговий канал, електронне конструювання, завади, завадостійкість, вибір елементної бази.

Стаття присвячена аналізу методів і правил електронного конструювання радіоелектронних засобів, які забезпечують високу завадостійкість і електромагнітну сумісність. Розглянуто причини виникнення завад через невдалі конструкторські рішення при побудові дискретно-аналогових каналів перетворення інформації. Надано практичні рекомендації щодо вибору елементної бази, конструювання заземлення та джерел живлення. Актуальність цих завдань обумовлена вимогами до підвищення швидкодії напів-провідникових приладів і електронних схем в цілому та зменшення амплітуди робочих сигналів цифрових пристроїв, а також проблемами зростання впливу міжз’єднань і компонування вузлів на стійкість і швидкодію електронних пристроїв і систем, питаннями зниження трудомісткості та матеріальних і часових витрат на пошук і усунення причин низької завадостійкості електронних пристроїв.
Зі зростанням швидкодії і щільності компонування елементів забезпечення завадостійкості та електромагнітної сумісності між різними пристроями і системами стає найважливішим завданням конструювання радіоелектронних систем в цілому. Під час конструкторської реалізації будь-якої електронної схеми неминуче враховуються додаткові паразитні параметри резистивного, індуктивного і ємнісного характеру, які можуть погіршити швидкодію і завадостійкість реальної конструкції в неприпустимих межах чи навіть привести до повної втрати роботоспроможності. Особливо сильно впливає конструкція та монтаж на роботу надшвидкісних (високочастотних) схем і пристроїв — тут забезпечення системної швидкодії, завадостійкості та електромагнітної сумісності стають основними критеріями якості електронної конструкції.
Проведений аналіз спеціальних характеристик елементної бази, а також досвіду побудови джерел живлення і заземлення має допомогти розробникам радіоелектронних засобів добитися зменшення шумів в формованих каналах високошвидкісної обробки даних.

Україна, Одеській національний політехнічний університет.

Опис статті для цитування: Тыныныка А. Н. Конструкторские методы уменьшения шумов и помех в каналах с сосредоточенными параметрами при высокоскоростной обработке данных. Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2019, № 1-2, с. 10—19. http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019.1-2.10.

Cite the article as:: Tynynyka A. N. Design methods for reducing noise and interferences in channels with lumped parameters in high-speed data processing. Tekhnologiya i Konstruirovanie v Elektronnoi Apparature, 2019, no. 1-2, pp. 10-19. http://dx.doi.org/10.15222/TKEA2019. 1-2.10.

Зберегти повну версію статті